Helgkasse med två middagar från Almåsa Havshotell

Instruktioner Helgkasse Alla Hjärtans Dag-helg

Fredagmys

Pasta med kalvfrikadeller i tomatsås, parmigiano reggiano
(GLUTEN, MJÖLKPROTEIN, ÄGG, SULFITER)

Sätt på en väl tilltagen kastrull med rikligt saltat pastavatten på spisen. Medan den kokar upp värm frikadellerna i tomatsåsen i en kastrull på spisen. Koka pastan ca 2-3 minuter beroende på hur al dente du vill ha den. Spara lite pastavatten när pastan hälls av. Slå tillbaka pastan i kastrullen och vänd ned en del av tomatsåsen i pastan, späd med lite pastavatten så den blir lite tunnare och täcker pastan bättre. Fördela pastan på två tallrikar eller skålar, lägg på frikadellerna och skeda över resterande tomatsås, toppa med semitorkade tomater och rikligt med riven parmesan. Önskas lite extra romantisk nostalgi, lägg gärna upp ”Lady och Lufsen” likt i en större skål eller på ett fat och ät från var sitt håll. Att rulla köttbullar med nosen rekommenderas dock inte vare sig med hänsyn till covid-restriktioner eller risken för brännskador.

Lördaglyx

Förrätt
Vitlöksgratinerad havskräfta med skaldjurssoppa, gräslöksolja samt oststicks
(SKALDJUR, FISK, MJÖLK, GLUTEN, ÄGG, SULFITER)

Värm ugnen till 225°C. Börja värma soppan på medelhög värme i en kastrull på spisen. När ugnen är varm, sätt in formen med kräftorna och gratinera tills de har fått fin färg, har du varmluftsugn tar det ca 6 minuter och utan varmluft ca 8 minuter. Lägg kräftorna i varsin djup tallrik slå i soppan, ringla i gräslöksoljan och lägg på oststången.

Varmrätt
Kycklingballotine på svensk gårdskyckling, beurre blanc på Champagne, arancini samt rostad bellaverde
(MJÖLK, GLUTEN, ÄGG, SVAMP, SULFITER)

Då vi gärna undviker att kycklingen ska bli torr och utan kall kärna i mitten, värmer vi den något längre på lågtemperatur i lådan med locket kvar, 75°C i ca 45min. Ställ samtidigt in arancini utan lock. Har man två ugnar är det inga problem att börja med det i ena ugnen och gratinera havskräftorna i den andra. Har man inte flera ugnar är det bra att börja med det här steget innan man börjar med förrätten, sedan lyfta ut kycklingen och arancinin och låta dem vila på ett varmt ställe (förslagsvis på eller bredvid spisen). Sedan höjer man temperaturen till 225°C och gratinerar kräftorna i ugnen. Efter det låter man temperaturen i ugnen sjunka något till ca150°C medan förrätten äts och sätter sedan in de förvärmda produkterna och Bella verde broccolin i ugnen ca 10 min innan de ska serveras så blir de ordentligt varma igen (alternativt om du har två ugnar höj temperaturen till 150°C de sista tio minuterna innan servering). Samtidigt som de är i ugnen koka upp såsgrunden i en liten kastrull på spisen, sänk temperaturen så såsen precis sjuder. Montera smöret under vispning, kub för kub tills såsen tjocknar. Rör ned örterna i såsen. Arrangera allt vackert på två tallrikar.

Dessert
Champagnemarinerade hallon med vitchoklad och rosenmousse serveras med hallonmaräng
(MJÖLK, ÄGG, KAN INNEHÅLLA SPÅR AV NÖTTER OCH MANDEL)

Ta av locket lägg på maränger och hugg in!

Bästa hälsningar, lycka till med maten och en hjärtlig helg önskar vi i köket på Almåsa Havshotell som är:

Erik Frösslund, Kökschef
Andreas Westerlund, Souschef
Andreas Gyllner, Praktikank
…och såklat jag som skrivit detta
Christian Nielsen, Gastronomisk Ledare.

Helgkasse från Almåsa Havhotell - catering Stockholm
Liknande nyheter