En ocean av smaker
Mat- och dryckesprovningar
En ovanligt kulinarisk upplevelse
Låt vår mångfacetterade sommelier Britt-Marie Bäcke ta er med på en ovanligt kulinarisk resa där smaklökarna utmanas i lekfulla kombinationsprovningar, i rena dryckesprovningar eller i Bäckes egna vintävling – ett vinspel som nåtts av beställningar från ingen mindre än självaste Vita Huset.

Vinprovning i Svartkrogen
Testa era smaklökar, går det att känna skillnad på rött och vitt vin i mörker? Vår sommelier och hotelldirektör Britt-Marie guidar varsamt era smaklökar genom en kul och lärande aktivitet i populära Svartkrogen.
Startkostnad: 10 000 kr inklusive viner
295 kr/person (max 30 pers)
Tidsåtgång: 1,5 timme
Det finns olika typer av dryckesprovningar. Vanligast förekommande är vinprovning. Vi erbjuder även champagne-, avec-, whisky- och snapsprovningar och vi rekommenderar att man provar 4-6 olika storter.
Förslag på olika vinprovningar:
Årgångsprovning / Vitvinsprovning / Rödvinsprovning / Champagneprovning / Jämföra olika områden i samma land / Jämföra olika länder med varandra / Druvprovning
Pris: 6 000 kr
Tidsåtgång: 1-1,5 timme
Kostnad för dryck tillkommer. Från ca 100 kr/person beroende på vilka drycker som ska provas.
Här är en annorlunda vinprovning som går ut på att leka och tävla om vin. Denna aktivitet kan användas t ex vid kick-off övningar för företag. Man delar in deltagarna i grupper som tävlar mot varandra i grenarna;
Doftprovning – Med hjälp av ca 24 doftprover skall deltagarna plocka ut olika dofter i tre viner. Poäng ges för varje rätt svar.
Tipsrunda – Deltagarna får gå en tipsrunda där de får besvara frågor om t ex vinframställning, kända druvor, sätta rätt vin till en maträtt m.m.
Vinspelstävling – Grupperna får tävla mot varandra genom att spela Vinspelet. Poäng ges för varje rätt svar.
Vilka viner – Deltagarna skall försöka pricka rätt på de tre viner de har provat och får poäng för varje rätt svar.
Ost- och vinprovning
Människan har tillverkat ost i minst 5000 år. Under årtusendenas lopp har ostmakare använts sig en mängd olika metoder som har lett fram till den ofantliga rikedom och den härliga mångfald som finns idag. Under denna provning går vi igenom lite historik, olika mjölktyper, tillverkning av ostar, vad lagring har för betydelser, klassificering m.m. Förslagsvis provas 4-6 ostar tillsammans med 4 olika typer av viner.
Pris: 6 000 kr
Tidsåtgång: 1-1,5 timme
Kostnad för dryck och ost tillkommer. Från ca 150 kr per person beroende på vilka drycker som ska provas.
Underbara choklad…
Någonstans i Centralamerika för runt tusen år sedan plockar en mayaindian en udda formad frukt från stammen på ett träd med mjuk bark djupt inne i regnskogen. Kanske hade frukten sett sina bästa dagar och det normalt så uppfriskande
och söta fruktköttet som omger de mandelliknande bönorna hade börjat jäsa en aning, bönorna hade kanske dessutom börjat torka ut.
I sin besvikelse spottar indianen ut bönorna och kastar hela frukten i lägerelden. När bönorna så rostas över elden börjar en behaglig doft sprida sig, den behagliga doft som vi idag associerar med varm choklad, en nybakad kladdkaka eller en nyöppnad ask med chokladpraliner. Kanske var det så här som människans mer än tusenåriga relation till chokladen började?
Vi provar olika sorters choklader, allt från ljus till mörk choklad. Givetvis provar vi olika typer av choklad för att jämföra kvaliteter, olika kakaobönor m.m. Vi ger er en inblick i chokladens historia, tillverkning samt det viktigaste: hur man äter choklad.
Pris: 6 000 kr
Tidsåtgång: 1-1,5 timme
Kostnad för dryck och choklad tillkommer. Från ca 150 kr per person beroende på vilka drycker som ska provas. Vid endast chokladprovning; 50 kr per person.
Mat och dryck passar alltid bra tillsammans, men de kan också stjälpa varandra. Det är inte alltid lätt att veta vilket vin man ska dricka till den mat man har bestämt sig för att servera. Naturligtvis kan man pröva sig fram men det finns några regler som kan vara bra att känna till.
Under denna provning går vi igenom hur man skapar en balans i måltiden, hur man kombinerar de olika smakerna, vilka vinernas vänner och fiender är m.m. Vi provar 4 olika smårätter tillsammans med 4 viner.
Pris: 6 000 kr
Tidsåtgång: 1-1,5 timme
Kostnad för dryck och råvaror tillkommer. Från ca 200 kr per person.
Under 1600-, 1700- och 1800-talet drack man kopiösa mängder snapsar. Som regel fem-tio-femtonfalt mer än idag, per huvudknopp och år. Maten var salt, tillvaron grå, dofterna unkna och en måttlighetsperson drack dagligen några liter öl, samt ett halvdussin snapsar, minst.
Den rådande uppfattningen på 1600-talet var att spannmålen innehöll lika mycket näring oavsett hantering; bröd eller brännvin var lika nyttigt, trodde man, och många föredrog därför det mer värmande brännvinet. Drängar och pigor fick mer brännvin än mat, till och med barnen fick brännvin.
I sekler var avancerad kryddning en naturlig del i hushållsarbetet. Maten härsknade, öl surnade, brännvinet smakade finkel – behovet av skicklig kryddning var enorm.
Under denna provning går vi igenom lite om brännvinets historia, tillverkning, kryddning samt smakar på fyra olika sillsorter tillsammans med fyra olika snapsar. Givetvis sjunger vi också!
Pris: 600 kr per person (minimum 15 personer)
Tidsåtgång: ca 1,5 timme