Middag på Almåsa - dukning i matsalen. Många glas och bestick.

Blandade iaktagelser och ögonblick från höstens lammiddag

Cirka 80 förväntansfulla läckergommar hade hittat till oss denna ljumna lördag i september, vädret var inte med oss inledningsvis men allteftersom kvällen fortskred vek molnen hädan och solen fick fritt spelrum över herrgården och fjärden utanför fönstren. I köket har det under flera dagar förberetts, det har kokats fonder och knåpats ihop ravioli, lammragu, rullats lammtunnbringa, marinerats lammlägg och mycket annat. Det är en fröjd att se hur mycket kreativitet och engagemang det finns i köket. När klockslaget närmar sig service går det nästan att ta på stämningen, koncentrationen skärps och tonläget blir lite kortare när vardagspratet byts mot köksinstruktioner. Servisen förbereder och kommunicerar veg- och allergilägg med köket till vissa av gästerna.

Kvällens gastronomiska resa börjar med friterade lammbräss, blomkålsvichyssoise (soppa) och en örtsallad. Den krämiga soppan som möter ett mjällt frasigt bräss och smaken av krispiga örter var mycket gott. Till maten bjöds det på vårt husvin Belleruche (Côtes-du Rhône) från M. Chapoutier.

Provsmak i köket - ERik stoppar en sked med något gott i munnen på Anastacia.
Friterade lammbräss i kvällsolen. Bagrunden är magisk med Hårsfjärden badandes i kvällsfärger
Dukning vid vårt nya barbord, ett tänt kandelaber, vinglas och bestick

Stämningen runt borden börjar bli gladlynt, kanske beror det på maten och vinet, kanske på den nedåtgående solen som plötsligt börjar stråla in genom fönstren. Vi gissar på maten. Det klirrar lite i glasen, folk börjar bli i gasen.

Av nästa rätt att döma har vi landat i centrala Toscana, vi kanske sitter på en uteservering i Greve in Chianti, en rustik ravioli fylld med lammragu badandes i buljong landar på bordet. Pastan smälter i munnen och blandas med den smakrika ragun och den feta buljongen. Hade vi haft en traditionell chianti hade vi valt den till überitaliensk mat men vi valde att utmana era smaklökar med en malbec från Argentina. Och det var ju jättegott!

Ravioli allo stufato di agnello in brodo står ute i kvällsolen
Glada miner i köket - Elin häller Champagne i köket med ett skratt
Service - Elin gör sig redo att bära ut tallrikar och Erik står i bakrunden och torkar av en tallrik.

En långbakad lammtunnbringa gör entré tillsammans med en jordärtskockspuré, svamp, sky och jordärtskockschips. Bringan smälter i munnen tillsammans med den krämiga purén och tillbehören. Till denna anrättning får vi stifta bekantskap med en tysk (fr. Baden) pinot noir (spätburgunder som den kallas lokalt). Den är härligt rödfruktig men en fin kryddbukett i både doft och smak, passar som handen i handsken till maten, det här gör inte ont någonstans. Martin Wassmer Markgräflerland Spätburgunder.

Middag på Almåsa Havshotell - lammtunnbringa med puré på jordärtskocka, höstsvamp och jordärtskockschips
Uppläggning - Christian ringarl rödvinssås över ett gäng tallrikar i köket
Service - Katrin plockar tallrikar med mat i köket.

Om någon var mätt redan nu så har de kommit helt oförberedda till Almåsa – hos oss blir du mätt och belåten, det är sedan gammalt. Ät inte någon lunch, det är regeln! Nu rullar vi in de bräserade lammläggen varsamt placerade på ett krämigt täcke puy-linser toppad med en sofritto på lokala grönsaker. Nu hamnar en favorit från West Wines  i glasen – Tuscan Cuvée 2013. Här står doften som en plym ur glaset, söta körsbär, en näve mosade svarta vinbär, tobak och kryddor från ekbehandlingen.  67% cab från Dry Creek Valley och resten sangiovese från Russian River. Moget och gott och saligheten (och paltkoman) lägger sig som en blöt lammkofta i matsalarna.

Lammlägg bakat över natten på en bädd av linser och frästa grönsaker. Maten och ett glas vin står på en pelare med en växt till vänster, det är solnedgång och himlen är vacker med Hårsfjärden i bakgrunden
Magnus lägger upp mat - en sked med mustig rödvinssås ringlas över varje tallrik
Det kokar och sjuder i kastrullerna i köket på Almåsa

Efter lite väntan på att få chans att smälta all mat kommer så lite dessert i form av havre, kola och vinbär i variation – nam-nam! Givetvis dricker vi sött dessertvin till detta; Les Pins, Chateau Tirecul La Gravière. En inte för söt och alkoholstarkt dessertvin, en fin balans mellan sött och fräscht.

Anastacia och Elin förbereder dessert
Havretarte med kola och vinbär
Vin i parti och minut

Tack till alla gäster, vår fantastiska servis som verkligen vill ge alla gäster en toppenkväll, köket med sina magiska smaklökar.

Liknande nyheter