Lite blandade bilder från juli-sep






’Almåsas Vilda Sida’ – bilder från och runt Almåsa Havshotell
Möt Kim Forchhammer – personen bakom tavlorna som nu hänger hos oss på Almåsa. Motiven föreställer lite allt möjligt från vår lilla del av världen men främst djurliv och fåglar. Nu kan du besöka oss för att titta på utställningen – just nu sitter 24 st 50×70 cm tavlor uppe i matsalen och i konferenslokalen Utö.
Hur länge har du vart intresserad av att fotografera och har fotointresset handlat om naturfoto?
Jag har växt upp med fotografering, min mamma var en ivrig fotograf. Och som tonåring var jag ganska aktiv med fotografering, primärt natur. Men sedan hade jag inte tid (eller råd) till att prioritera detta på grund av studier, familjer, jobb och andra intressen. Så det blev bara ”normal” fotografering (familj, resor) med normala (billiga) kameror och automatiska inställningar. I 2016 fick vi vår hund Noomi. Vi tänkte på att göra en bok om henne, och hon fick sitt ”eget” konto på Instagram. Så då ville vi ta bra bilder, och jag köpte en ”riktig” kamera och ett bra teleobjektiv. Våren 2017 testade jag utrustningen på några fåglar och fick så bra bilder, att jag ”blev fångad” av naturfotografering.
Hur länge har du bott i Sverige?
Sedan 2003 – alltså snart 19 år
Vad använder du för typ av fotoutrustning.
– Nikon D750
– Teleobjektiv 200-500 – oftast tillsammans med telekonverter 1,4
– Normalobjektiv 24-120 mm
– Tre olika makroobjektiv till närbilder
Kan du förklara lite om tillvägagångssättet att fånga fåglar och djur. Är det som att vara jägare, ligga gömd i ett buskage och kika ut över en trolig plats där djur samlas? Fågelmatningsplatser har vi hört talas om men funkar det även för andra djur?
De bästa bilder får man som oftast om man sätter sig någonstans och väntar på att rätt djur (och rätt ljus) ska dyka upp på rätt ställe. Detta kan t ex vara vid en fågelmatning, på en brygga, vid stranden eller en äng. Men de flesta djur/motiv ser man om man rör på sig. Så vardagen som naturfotograf består i att hitta ett bra ställe, stanna där ett tag (gärna en timme eller mer), dra vidare till nästa ställe, stanna där …
Livet som naturfotograf, utmaningar och belöningar, vilka bilder som du gillar mest?
Vad jag gillar är att få bilder, som inte bara är porträtt av djur, men som också fångar en situation/berättar en historia. Som skäggdoppingen som jagar bort en havstrut eller koltrasten med rönnbäret. Den stora utmaningen här är att ha tålamodet till att vänta på att dessa situationer uppstår (det kan ta timmar, dagar, år) – och bevara koncentrationen, så man faktisk fångar det när det äntligen händer. Som oftast har man bara sekunder på sig, så tittar man bort ett ögonblick kan man missa det.
Vid makrofotografering försöker jag antingen att få bilder, som också visar omgivningen – eller där motsatt omgivningen ”försvinner”, så man får en väldig grafisk effekt.


