Vi vill gärna synliggöra vår historia, och berätta om det viktiga arv vi förvaltar. Det började på 30-talet när byggmästare Alm byggde en sommarbostad i Stockholms södra vackra skärgård med vidsträckt utsikt över Hårsfjärden.
Knappt två decennier senare köptes villan av De blindas förening och växte så sakteliga med ytterligare nio byggnader, men med hemkänslan i behåll. Almåsa blev en fridfull oas för synskadade i en tid där det inte var lätt att hitta sin plats i samhället.
Med åren blev de en bärande del av verksamheten och tack vare det kan vi idag förmedla en unik förmåga; att uppleva omgivningen med andra sinnen än bara synen, och att se och förstå ett rum med sin kropp, genom doft, smak, hörsel och känsel. Detta bär vi med stolthet med oss i allt vi gör.
Rune Alm köper gården och marken kring Almåsa. Byggnadsingenjör Alm avled innan herrgården stod färdig.
De Blindas förening köper Almåsa och utbyggnad påbörjas.
En simhall byggs på området.
Ubåtsjakt i Hårsfjärden.
Strandhuset byggs.
Almåsa Konferens öppnar upp och en omfattande renovering påbörjas. Konceptet som ”Sinnenas anläggning” startar.
Svartkrogen på Almåsa öppnar och blir snabbt en succé.
Almåsa blir miljömärkt enligt Svanen och får samtidigt Haninge Kommuns Tillgänglighetspris.
Bergvärme installeras på hela anläggningen.
Avsaltningsanläggning för eget dricksvatten installeras.
Ombyggnation av huset Ådfjärden resulterar i 13 tillgängliga hotellrum samt en konferenslokal för 30 personer.
En omfattande renovering av samtliga konferenslokaler, hotellrum, herrgårdens interiör, matsalar, kök och salonger äger rum under våren. Trädgården och strandlinje gallras. Två nya bryggor anläggs och stranden finjusteras. I juli 2018 öppnas dörrarna till nya Almåsa Havshotell – ett strå vassare. Projektering för nytt aktivitets/poolhus, lyxstugor, havsterrasser m.m. påbörjas.
Vi får en ny bassäng som mäter 17×4 meter.
Vi får en ny havsterrass i trä nedanför herrgården.
Som du kanske vet är vi inte en vanlig konferensanläggning. Vi ägs av Synskadades Stiftelse och hela vårt havshotell är anpassat för våra synskadade gäster som besöker oss under rekreationsperioder eller som konferensdeltagare. Här genomförs också ledarhundskurser och diverse bemötandeutbildningar för personer som arbetar med synskadade bland annat.
Visste du: Synskadades Stiftelse främjar insatser för synskadade i alla åldrar såväl i Sverige som i utvecklingsländer. Genom din vistelse bidrar du till att Stiftelsens viktiga arbete kan utvecklas och nå flera – tack för det!
Synskadades Stiftelse främjar insatser för synskadade i alla åldrar såväl i Sverige som i utvecklingsländer. Genom din vistelse bidrar du till att Stiftelsens viktiga arbete kan utvecklas och nå flera – tack för det!