Preppat för en pizzakväll i kvällsolen

Pizzakväll i kvällssolen

En äkta pizza är såklart bakad med eld, toppad med san marzano-tomater, fior di latte och basilika. Annars kallas det en varm macka som Paolo Roberto skulle säga…

Pizza Margherita

Så när vädret pockar för pizzakväll så är det bara att ta fram den lille portabla vedugnen (Uuni 3), ladda upp med mozzarella, tomatsås och basilika (o annat gott) och bjuda våra konferensgäster som njuter av solskenet och havsutsikten.

En pizza av napoletansk sort är svårt att göra, det gäller att hitta rätt ingredienser. Killarna som driver pizzerian Lilla Napoli i Falkenberg har skrivit en bok i ämnet och det är det grundreceptet vi utgår ifrån när vi sätter en pizzadeg. Tomatsåsen är en burk (400 gram) med San Marzano-tomater som vi mosar med händerna och tillsätter 4-5 gram salt till. Osten är en torrare variant av Mozzarella som heter fior di latte, gärna från våra vänner på Frägsta Mejeri nära Hudiksvall.

Deg:
1 kg mjöl Caputo Cuoco Tipo 00 (eller vanligt Tipo 00)
660 gram 15-gradigt vatten
28 gram salt
0.3 gram färsk jäst.

Jäs i rumstemperatur över natten. Gör pizzadegar a´200 gram på morgonen efter. Låt dem vila i rumstemperatur tills kvällen då det är dags att grädda pizzorna. Om degen jäser för mycket kan du kalljäsa degbollarna och sedan ta fram 2 timmar innan gräddning.

Vi bakar ett gäng Margheritas och fortsätter sedan med lite mer svenska smaker med grön sparris, färskost, salladslök,  toppat med ett ägg och rostade hasselnötter. Så gott! Vi kanske skulle bli pizzaiolos på heltid 🙂

.. och är ni ett mindre gäng som vill att vi bakar vedugnspizzor till er, fråga oss om möjlighet! 🙂

Vit pizza med sparris, salladslök, färskost och hasselmötter
Dags att njuta!
Liknande nyheter