Blandade ögonblick från sparrisfesten med Norbert Lang

50 förväntansfulla sparrisälskare i alla åldrar samlades på Almåsa Havshotell den 13 april 2019.

Norbert Lang och en amuse-bouche på almåsa Havshotell 2019
Norbert Langs sparrisfest på Almåsa Havshotell
Sancerre på Almåsa Havshotell

Så kom då äntligen kvällen alla vi sparrisälskare längtat efter! Förberedelserna inför dagen S började redan dagen innan när Norbert och vårt köksteam preppade allt som skulle serveras – det var ju trots allt ett antal rätter som våra gäster skulle få njuta av. Vit sparris skalades (kändes som 200 kg 🙂 ), lamm putsades, fonder kokades, fisk rensades, glas och bestick blev skinande rena. Norbert var en fröjd att jobba med och en stor förebild för många av oss, vi fick lyssna till många roliga historier och anekdoter samt väldigt många goda och bra tips. Och många skratt!

Kvällen tog sin början i våra salonger på nedervåningen tillsammans med en amuse-bouche (aptitretare), ett (och kanske två) glas frisk Sancerre tillsammans med solen som strålade genom fönstren.

Sparrisknopp, korianderfrö med gravad lax och en senapssås med honung.
Sancerre Blanc Les Pierris 2017, Loire, Frankrike ( Köp hem och testa →)

Sparrisknoppen var föredömligt knackisch och mötte upp laxens krämighet fint – senapssåsen var som pricken över i:et. Vinet Les Pierries från Domaine Champault visade upp sig från sin bästa sida tillsammans med aptitretaren, svartvinbärsbladig med mycket mineralitet – ett friskt och fräscht vin som nästan upplevdes lite spritsig när den serverades ur trevliga magnumflaskor. Gott!

Sparrisskalartävling med Norbert Lang
Skala sparris på Almåsa Havshotell

Sparrisskalartävling

Efter aptitretaren fick fem personer chansen att bli sparrisskalarmästare. Deltagarna skulle skala ett gäng sparrisar med utvalda redskap på snabbast tid. Den som blev klar först fick sina sparrisar varma när Norbert inspekterade dem genom att bryta dem mitt isär. Fanns det tillstymmelse till skal kvar blev deltagaren diskvalificerad 🙂 Vinnare blev kvällens yngsta deltagare; Fanny – grattis till en brunch för två personer här på Almåsa (söndagar 11-14.30) samt Norberts Sparrisbok.

Marulk med Avrugakvariar på en bädd av sparris med sparrisoljedressing på Almåsa Havshotell

Sparris i sparrisoljedressing, tartar på marulk med Avruga-kaviar

Väl uppe i matsalen där ett stort antal glas dukats upp satte vi oss till bords och fick snart in kvällens första rätt. Hyvlad vit sparris med sparrisoljedressing serverades med en mjäll och fin tartar på marulk toppad med Avruga-kaviar samt lite grönt. Vinet till blev givetvis en riesling från Leitz i Rheingau, Tyskland. Leitz Magic Mountain är ett riktigt bra vin – ädel rieslingjuice från ett bra vingårdsläge.

Vill du testa vinet går det att köpa på Systembolaget →

Sparrisveloute med bubbel- och pernodflamberade kalvbräss

Nästa rätt är något så subtilt som kalvbräss flamberade i pernod och champagne med en fin veloute på sparris. Härligt balanserad maträtt där brässen och sparrisen gavs chans att leka tillsammans i munnen. Till denna rätt serverades ett vin på druvan Grüner Veltliner. Rabl Käferberg Alte Reben har en fruktigare framtoning med en aning pepprighet vilken passade utmärkt till det mjälla kalvbrässet.

Vinet på Systembolaget →

Sparris och lamm med ramslökshollandaise
Norbert Lang pratar om sparris på Almåsa Havshotell

Knackischkokt sparris med ramslökshollandaise och vitlöksdoftande lamm

Nu blir det sparris på riktigt med två stora knackischkokta vita sparrisar på tallriken tillsammans med vitlöksdoftande lamm (av fransyska) och ramslökshollandaise. Att sparris kan vara så gott. Mellan varje maträtt berättar Norbert historier och sägner om sparrisen. Så intressant. Till maträtten serverades en trevlig Pinot Noir från Australien, också ett fint vinval som mötte upp de fina smakerna på tallriken. Ett örtigt och kryddigt vin med fin rödfruktighet.

Vinet lanseras den 26 april på Systembolaget (läs mer här)

Sparrischutney med apelsin, mynta och chili serveras med osten Brillat Savarin och BäckeKnäcke

Ingen middag utan ost! Brillat Savarin är en så kallad triple cremé-ost – vilket innebär att grädde tillsätts till ostmassan vid ystning. Osten namngavs efter just Brillat Savarin; statsmannen som älskade mat och ost. Ostens krämighet är ett fint komplement till sparrischutneyn. Vinet Marcel Deiss Blanc är ett vin tillverkat av 14 olika druvsorter, det har en viss restsötma men är också frisk och fruktig på samma gång.

Vinet finns här →

Sparrisglass med Limoncello på vit choklad, jordgubbscoulis, färska jordgubbar, mandelkrokant och citron

Glass på sparris?! ÄR det verkligen gott? Ja, väldigt gott! 🙂 Det perfekt vinet ska vara sött, blommigt och bubbligt och det är precis vad det är. Moscato d’Asti är vinet som passar perferkt till nästan alla desserter och frukt (särskilt jordgubbar). Champagne, släng dig i väggen 🙂

Alfiero Boffa, Moscato d’Asti La Lupa →

Stort tack!

Till Norbert Lang (du är en förebild), till alla som ville komma till oss denna fantastiska kväll, tack till våra kockar och serveringspersonal som kämpade hela kvällen och sedan lagade brunch till närmare 80 personer dagen efter. Tack till Oskar från Johan Lidby Vinhandel som valt ut och stjälpte viner hela kvällen lång. Ni är bäst!

Mvh Britt-Marie Bäcke

Liknande nyheter