Till startsidan

Tryffelfesten

Bilder och anteckningar från fredagens tryffelfest 14 okt

Den 14-15 oktober var det äntligen dags att få njuta av den gotländska skogens diamant tillsammans med vår vän Norbert Lang och närmare 130 gäster under helgen.

Med på ett hörn var även gästkocken Mats Carlsson och sommelier Daniel Scheelke från vinimportören Jakobsson & Söderström samt tryffelprinsessorna med sina tryffelhundar från Risungs Gård på norra Gotland. Ett härligt gäng som arbetade tillsammans med våra egna stjärnor i köket och servisen, det är alltid härlig stämning inför dessa event som föregås av flera dagars prepp. Det kokas buljong, vaktlar färseras, det kryddas kalvbräss, det sjuds och det fräser – full fart helt enkelt. På eftermiddagen innan kvällens event piffar och puffar vi med dukning, glas- och besticksputsning, skriver ut menyer, städar och tänder ljus. Det är alltid en speciell stämning precis innan service – som sekundrarna innan ljuset blir grönt under ett formel 1-lopp.

Fredagen bjöd på ypperligt väder, solen sken på en nästan klarblå himmel med en riktigt behaglig utetemperatur. Några av våra gäster dök upp redan efter lunch och startade eftermiddagen med lite jogging runt våra grusvägar – vilka galningar! 😉 Klockan 13 tände vi vedkaminen nere i havsbastun och det var enligt vittnesmål alldeles lagom varmt kl 14 när första gästerna satte sig tillrätta. Det bastades och badades om vartannat. Hårsfjärden bjöd på varma 12.6 grader vilket nästan är lite för varmt för oss hugade vinterbadare. Ett gäng gäster njöt i bubbelpoolen. Det var helt enkelt en perfekt dag för häng vid vårt Strandhus!

Klockan 18 var det dags att samlas nere i salongerna, jag hälsade alla välkomna och berättade lite om Almåsa, Norbert pratade om olika sorters tryffel och bjöd på en liten aptitretare tillsammans med en god champagne presenterad av Daniel. Munsbiten var formad som en liten svart tryffel på en liten bädd av portvinscremé och passade utmärkt till den eleganta champagnen Bouche Pere Et Fils Expertise 7. Finstämda bubblor med toner av brioche, persika och citrus.

Efter den första övningen gick vi upp till matsalen, det är dags för kvällens första rätt:

Tryfferad svensk ren, serveras med sauce chaud-froid, tartar på suovas, löjrom, vattenlingon, späda blad och tryffelvinägrette
Vin: Cambio de Tercio -20, Bruno Murciano, Valencia, Spanien

Vinet kräver några extra rader: Bruno Murcianos vin Cambio de Tercio (från området kring Valencia) är gjort av 100% Bobal, en druva som inte har en alltför smickrande historia, den blandades förr i billiga roséviner och behandlades endast som en bulkdruva. Under en period på 15-20 år har druvan fått en helt annan status. Vingårdar med äldre bobalrankor som ges lite kärlek ger fantastiska viner där naturvinsproducenten Partida Creus var den som först fick mig att öppna ögonen för denna goda vindruva för cirka sex år sedan. Nu får Bruno Murciano mig på fall igen. Vinet serveras gärna svalt men varmare än ett vitt vin. Avslipade tanniner med ett fruktigt anslag av hallon och jordgubbar med en skön kryddighet gör att den kan serveras svalt. Den passar till mycket, bland annat smårätter, sallader, ost och chark (och smörstekt fisk) och passar såklart perfekt till förrätten. Det är ett charmigt vin som har både lätthet och tyngd. Ekologiskt certifierad. Bueno!

Rätt nummer två:

Tryfferad velouté på champinjon, serveras med Pernodflamberad kalvbräss
Vin: Viré-Clessé Vieilles Vignes -20, Jean-Marie Chaland, Bourgogne, Frankrike

Vilken soppa! Och kalvbrässen sen 🙂 som alltid återkommer i någon form på våra gästspel tillsammans med Norbert, han är lite av en expert på det här med kalvbräss! Det var avgrundsdjupa smaker på tallriken, har månne fonden till soppan kokat ihop under en månads tid? Vinet till rätten är från södra Bourgogne (Mâconnais) och då pratar vi givetvis om druvan Chardonnay som möter upp ingredienserna på tallriken förnämligt – inte för rund och inte för skarp syra. Dofterna som strömmar ur glaset är citrus, päron på en subtilt smörig bädd av vita blommor. Vinproducenten Jean-Marie är ekologiskt certifierad. Très bien!

Rätt nummer tre:

Fylld vaktel serveras med krämig och tryfferad risoni med rotfruktsbrunoise, parmesan & pecorino
Vin: Barbera Bricco Dei Merli -19, Elvio Cogno, Piemonte, Italien

Ah, nu är vi i äntligen i Piemonte! Risoni risotto-style med rotfrukter tryffel och ett gott protein – i detta fall färserad vaktel. Den krämiga risonin har fått bada i parmesan och rotfrukterna bidrar till struktur. En rätt som ska serveras tillsammans med ett rött vin från vinparadiset Piemonte i nordvästra Italien, härifrån kommer viner på druvorna Nebbiolo (Barolo, Barbaresco), Barbera, Dolcetto, Freisa, Arneis, Nascetta och många fler. Vinet för kvällen är från kända Elvio Cogno och druvan Barbera. Producenten Elvio Cogno är belägen mellan byarna Barolo och Montforte och de tillverkar alla de klassiska vinerna för området. Bricco dei Merli har lagrats på stora slovenska bottis vilket adderat djup och kryddighet. Det är gotti-gott-gott till maten! Perfetto!

Rätt nummer fyra:

Tryfferad Delice de Bourgogne med svenskt höstäpple, krasse och äppelcidervinägersirap
Vin: Pinot Gris Cuvée Albert -18, Domaine Albert Mann, Alsace, Frankrike

Nu är vi i Frankrike igen! Delice de Bourgogne är en ljuvlig triple crème-ost. Fantastiskt krämig, gräddig, len och ganska mild vitmögelost som har fått lite extra grädde tillsatt i ostmassan och Norbert har såklart smaksatt den med tryffel och serverar den med ett gott svenskt höstäpple. Det var en hit och tillsammans med vinet blir det som vanligt små glädjeskutt i gomseglet. Vår favoritproducent Albert Mann blir man aldrig besviken på. Pinot Gris Cuvée Albert är intensivt aromatisk med lime, äpple, aprikos och vit persika inbakat i en fin kryddighet. Albert Mann är biodynamiskt certifierad. Sehr gut ja!

Dessert!

Tryffelparfait på rostad vit choklad med framboise, varma hallon och mandelkrokant
Vin: Beerenauslese Pinot Noir, Helmut Lang, Burgenland, Österrike

Jo, det visar sig alltså att tryffel passar till allt. Parfait med tryffel, jättegott tycker alla och tillsammans med de nötiga inslagen på tallriken får även det söta vinet sjunga i c-dur. Helmut Lang, Norberts okända kusin från landet levererar en beerenauslese på pinot noir som smeker gommen ända ned till tånaglarna.

Tiden går fort när man har roligt! Vi tackar alla som besökte oss under dessa två dagar, hoppas vi får se er under något julbord eller kanske till vår vinmakarmiddag med svenska West Wines från Kalifornien. Norbert återkommer nog som vanligt med en sparrisfest i april-maj. Tack till Norbert, Mats Carlsson (som också står för några bilder ovan), Daniel Scheelke och vårt fantastiska gäng i kök, servis, reception.

Många kramar från Britt-Marie!

Aktiviteter

Kvällsdopp, morgondopp, kaffedopp, solglitter, badring, ryggsim. Här är tystnaden talande och naturen ständigt närvarande vilket ger bästa förutsättningarna för såväl äventyrlig teambuilding som avkopplande stunder vid havet. Missa inte konceptet ’Blunda så får du se’ – aktiviteter i mörker. Perfekt för företaget som gillar utmaningar!

EN | ES | DE