Katarina från West Wines på Almåsa Havshotell

Iakttagelser och ögonblick från gästspelet med West Wines i oktober 2020

Så kom äntligen helgen många väntat på – mat och vin en masse här vid havskanten tillsammans med Katarina och Bengt från West Wines. Närmare 120 personer tog sig till oss under två kvällar med förväntansfulla gomsegel. Luftigt och mysigt dukade matsalar väntade våra kära gäster.

Dry Creek, Sonoma, en liten oas mitt bland de stora kända vindistrikten i Kalifornien. Här odlar West Wines Katarina och Bengt franska druvor såsom chardonnay, cabernet sauvignon och viognier. För deras blandviner köper de handplockade druvor från området. Katarina berättar om mödor och belöningar med att vara vinbonde i USA. Självklart står miljöaspekten av vinodlandet högt upp på dagordningen och de vill använda minimalt med vatten och energi – utbyggnaden av solpaneler sker kontinuerligt. Mellan raderna av vinrankor finns naturlig växtlighet som ger jorden näring.

Här kommer några svar på frågor som vi ställde eller som dök upp under kvällens gång:

Hur många flaskor producerar ni per år? Vi producerar ca 25,000 flaskor om året.
Hur går det egentligen till under skörden, hur många är ni som plockar och hur många kilo druvor hinner ni med? När vi skördar är det med 3-5 plocklag som har 5 personer i vardera. Vi plockar cirka ett ton i timmen manuellt.
Hur många är fast anställda på vingården? Fast anställda är 5 personer utom oss, men vi har många som jobbar ett par dagar i månaden med allt från hantering av vinfat till tillsyn av vinodling, beskärning av vinstockar m.m. Det finns ytterligare cirka 10 personer under året och ungefär 20 personer till som jobbar med skörden. Skörden pågår under flera månader så arbetskraften kallas in vid cirka 10 olika tillfällen under den perioden. Olika druvor mognar vid olika tillfällen och när en druva eller sektion av en av vingårdarna plockas så gör man det under en dag. Sedan kan nästa tillfälle vara nästa dag eller två veckor bort.
Vilken typ av ekfat lagrar ni vinerna på? Vi lagrar på ekfat, 225 liter, av fransk ek från tre olika franska tunnbinderier (Sequin-Moreau, Vicard och Maury)
Skalen påverkar ju mycket av smaken/strukturen på ett rött vin – hur länge låter ni skalen mysa tillsammans med druvjuicen? Maceration på skalen varierar med olika druvsorter och olika år. Men det är ju hela den tid som juicen och sedan vinet är i kontakt med skalen. Vi brukar ofta låta druvorna ligga och dra på skal i ett par dygn innan jäsningen börjar. Med i jäsningen är också skalen så macerationen fortsätter under hela den tiden vilket totalt gör att skalen är kvar i processen till pressning under 2-3 veckor och ibland mer.
När ser ni att det är dags för skörd av en viss druva? När man testar druvorna innan skörd för att se om det är dags mäter man sockerhalt (glukos och fruktos), pH-värde, olika syror, och man plockar enstaka druvor från olika vinstockar, jag tar 200 stycken för ett prov, så att man får ett genomsnitt av hela den del man tänker plocka.

Vinerna på Systembolaget:
· West Crest Cuvée, nr 72430
· West Cabernet Sauvignon, nr 75076
· West Seafoam, Blanc de Blancs nr 77703
· West Viognier, nr 78316

Seafoam 2016 – Cornetto med kräm och krisp av Wrångebäcksost samt päron

Först ut serveras en liten aptitretare tillsammans med Seafoam Blanc de Blances 2016 – tillverkning sker enligt klassisk metod precis som en champagne. 100% Chardonnay ger en härligt frisk, torr och fin smak av citrus och päron tillsammans med en subtil brödighet. Detta vin kräfva något krämigt och krispigt! Cornetto fylld med Wrångebäckskräm och päronkompott samt ett krisp på Wrångebäcksost. Den krämiga osten och fruktigheten från päronen passar ypperligt till vinet som bjuds upp att dansa extra sensuellt på tungspetsen. Finns några droppar kvar i glaset, försöker fånga upp de sista små krispen av ost. Vill inte låta något gå till spillo.

West Wines Seafoam - Almåsa Havshotell
Cornetto med Wrångebäckskräm

Viognier 2018 – Variation på krabba

Viognier blev mångas favorit under middagen, härligt vin med florala toner och aromatisk smak. Vinet lagras 4-5 månader i rostfria ståltankar. Katarina berättar att vissa år producerar de även en ekfatslagrad Viognier. Till detta aromatiska vin blir vi serverade en variation på krabba: krokett på köttet, coulis på fond, pulver av rom, majonnäs på smöret, chips. Vinet och maten gifter sig verkligen tillsammans.

Variation på krabba - Viognier från West Wines
Vetgiriga gäster på Almåsa Havshotell
Planering , planering...

Tuscan Cuvée 2015 – italienskt i glaset och på tallriken

Tuscan Cuvée är West Wines version av en supertoscanare – d.v.s. en blandning av delvis franska druvor, oftast Cabernet Sauvignon. Denna skapelse har 67% Cabernet från Dry Creek Valley och 33% Sangiovese från Russian River Valley. Vinet lagras 26 månader på franska 225 liters ekfat. Vinet doftar moget av mogna körsbär, torkad tobak och örter och lite lakrits. Vi valde att servera detta vin med en pasta med ragu på kanin och en smakstinn buljong. Det blev kärlek mellan mat och vin direkt – tanken förpassas omedelbart till en trattoria någonstans i Toscana.

Pasta på Almåsa
Bengt och Brittis

West Cabernet Reserve 2012 med rödbetssorbet

Om årgången: 2012 hyllades som en exceptionell växtsäsong med perfekt jämnt väder under hela säsongen. Den varma våren och den ljumma sommaren och hösten hade inga överraskande värmeböljor eller kalla perioder vilket garanterade fin och jämnt mogna druvor. Vi fick välbalanserade druvor både i överflöd och i utmärkt kvalitet – en sällsynt årgång.

Vinet känns fortfarande ungt – det finns potential här. Efter ett tag i glas kommer vinet i balans och öppnar upp sig med mogna mörka körsbär och björnbär. Givetvis adderar fatlagringen med toner av ceder och blyerts – klassisk fransk bordeaux över det hela… men ändå på West Wines vis. Till detta vin serveras, här och häpna, en rödbetssorbet och getostkräm(!). Många rätter under kvällen fick många glada tillrop men frågan är om inte denna fick flest – kul!

West Wines vinmakarmiddag
Almåsa vinmakarmiddag
Full fart i köket på Almåsa Havshotell

West Cabernet Reserve 2008 / Crest Cuvée 2012 med variation på havskatt

Återigen får vi stifta bekantskap med West Wines flaggskepp Cabernet Sauvignon Reserve, denna i årgång 2008 samt Crest Cuvée 2012. Härligt moget vin med komplexa undertoner. Magiskt.

West Crest Cuvée är en blandning som man i bland kallar Bordeauxblend, d.v.s. de använder de traditionella Bordeauxdruvorna, i detta fall; Cabernet Sauvignon, 57% , Cabernet Franc 19%, Petit Verdot 19% och Merlot 5%. Blandning är en av de finare konsterna av vinframställning och varje årgång av detta vin är unik. 2012 var ett varmt år och de parade ihop den mjukare Merlot för att ge mer utrymme för de andra mer tanninrika Bordeaux-druvorna. Resultatet är ett vin rikt på smaker av mörka körsbär, lagerblad, lakrits och välavrundade tanniner. Vinet åldrades två år på franska ekfat innan det buteljerades och åldrades sedan i flaskan i nästan 4 år.

Glada miner i köket på Almåsa Havshotell

Late Harvest Viognier 2013 med kola och vinbär

2013 West Late Harvest Viognier är ett aromatiskt sött dessertvin med persika- och ananasaromer med smak av färsk citrus och lime. Härligt sött som smeker gommen efter njutfulla tuggor av kola och vinbär.

Magisk dessert på Almåsa Havshotell
Kakan på Almåsa

Tack till Katarina och Bengt, tack alla gäster, vår fantastiska servis som verkligen vill ge alla gäster en toppenkväll, köket med sina magiska smaklökar. Hoppas vi ses snart igen!

Liknande nyheter