Ögonblick från Winemaker’s Dinner med West Wines

Närmare 115 personer under två tillfällen – vad härligt att se så många vin- och matintresserade under samma tak!

Dukning i matsalen

Viognier och rotselleriravioli

Totalt 115 förväntansfulla gomsegel äntrade vårt Havshotell under två lördagar (16:e och 23:e februari). Vi började med en fördrink i Svartkrogen (den 16:e) där alla fick testa West Wines champagneliknade vin – Sea Foam från 2014. En härligt frisk skapelse med fin mineralitet tillverkat av druvan chardonnay med bubblor som förförde tilltugget (Västerbottentartlett med rom, syrad grädde och picklad rödlök). Väl samlade i stora matsalen i herrgården där 350 glas dukats upp hälldes en härligt aromatisk Viognier upp – gott om florala inslag och citrustoner. Till denna hade våra duktiga kockar lagat rotselleriravioli med svamp och tryffel.

Rotselleriravioli med svamp och tryffel

Dry Creek, Sonoma

Dry Creek, Sonoma, en liten oas mitt bland de stora kända vindistrikten i Kalifornien. Här odlar West Wines Katarina och Bengt franska druvor såsom chardonnay, cabernet sauvignon och viognier. För deras blandviner köper de handplockade druvor från området. Katarina berättar om mödor och belöningar med att vara vinbonde i USA. Självklart står miljöaspekten av vinodlandet högt upp på dagordningen och de vill använda minimalt med vatten och energi – utbyggnaden av solpaneler sker kontinuerligt. Mellan raderna av vinrankor finns naturlig växtlighet som ger jorden näring.

Skreitorsk och chardonnay 2014

Ett till vin på druvan chardonnay, denna gång utan bubblor. Här finns toner av päron och citrus följt av aromer ifrån fatlagringen (neutral fransk ek) i form av valnötter och en knivsudd vanilj. Druvorna växer i vingården Creekside där en nästan ständig morgondimma ger de vita druvorna en optimal utvecklingspotential. Till detta serverades ljuvlig rimmad skreitorsk med curryrostad blomkål, ägg 63, musslor och musselskum. Perfektion i kombination.

Tuppfilé med två röda – Tuscan Cuvée 2012 och Crest Cuvée 2011

Nu testar vi röda viner, en Crest Cuvée 2011 som är en blandning av cab, merlot, petit verdot och malbec. Härlig kryddlåda med torkade örter, mörka bär och sötlaktritsremmar. Tuscan Cuvée 2012 är en cab/sangiovese-blandning – klassisk supertoskanare i både näsa som gom. Lite rödare frukter förnimms tillsammans med en handfull mosade mörka körsbär och torkade örter.  Väl avrundade tanniner med markerad syra och lång fin eftersmak. Båda vinerna visar på storhet och passar väldigt fint till den goda maten som bestod av Tockatuppfilé med svamparancini och dragonkräm.

Lamm och 2 x lagringsviner

Le grand finale. Två årgångar av samma vin – 2006 och 2010. Härliga skapelser som är helt olika varandra även fast det handlar om ‘samma’ vin. 2005 av detta vin valdes ju till Nobelmiddagen 2010 (whaaat!). Och när vi tar första sniffen så förstår vi varför detta valdes ut bland många franska dito. Det här är magi i en flaska där båda vinerna kommer och går som kvällens vin men där 2006 får benämningen kvällens vin. Balans, finess, smakrikedom, mognad var några adjektiv runt borden. Till vinerna serverades lamm med grillad gurka och skosnörepotatis.

Till dessert bjöds vi på en söt viognier Late Harvest Viognier 2013. Trevlig aromatisk doft av persika, päron och citrus. En floral förnimmelse av nyklippta vita blommor ringlar kvar som röksignaler över Hårsfjärden.

Tack till Katarina och Bengt för att ni ville besöka oss med era goda viner. Och tack för att vi fick smaka biblioteksvinerna Cabernet Sauvignon Reserve 2010 och 2006!

Liknande nyheter