Till startsidan

Sparris med
Norbert Lang

Sparrisbonanzan 1 april i bilder

Vintern kom tillbaka fredagen 1 april som ett dåligt aprilskämt, otroligt nog på samma dag vi skulle fira och njuta av vårens absoluta primör nummer ett tillsammans med vår vän Norbert Lang. Sol, dimma och snöfall om vartannat under dagen  – vid havet är man i sanning nära vädrets gudar! Men inte kunde några lätta snöflingor hindra våra gäster från att äntra salongerna lagom till fördrink och sparrisknopp, de är för tuffa för det!

Traditionsenligt startar kvällen i salongerna på nedervåningen – här inmundigas en trevlig amuse bouche i form av en sparrisknopp inlindad i svensk snickarskinka på en ljuvlig ljusgrön kräm smaksatt med sparrisolja. Till detta öppnade vi vår härliga champagne från Joseph Perrier (Châlons-en-Champagne), producentens standardchampagne Royal Brut är sådär härligt bjussig med alla tre klassiska druvor närvarande. Här finner vi en rund doft av mogna äpplen, citrus och nötter. Tillsammans med sparriskknoppen blir det en härlig smakkombo. Daniel Scheelke från Jakobsson & Söderström bistod med sin expertis och berättade om kvällens viner när de landade i glasen.

Det är också traditionsenligt att en liten sparrisskalartävling ska avgöras innan gästerna går upp till middagen (eller innan de fått för mycket gott att dricka!). Fem sällskap med två personer i varje lag fick en liten genomgång om regler och sedan skalades det för fulla muggar, vissa var lite försiktiga medans andra skalade bort både skal och sparris. Mellan varven kontrollerade Norbert de skalade sparrisarna och hittade alltsomoftast lite kvarsittande tandtråd i form av sparrisskal – bara att fortsätta skala!

Vi beger oss upp till den dukade matsalen och första rätten landar på tallriken:
Ingefärspicklad sparris med marinerad laxtartar på Fröyalax (med korianderfrö, laxrom, späda blad, sparrisoljevinägrette och kimchirostade sesamfrön)
Vin: WEINGGUT BERRES, Riesling Kabinett, Erdener Treppchen 2016, Mosel, Tyskland.

En riktigt härlig rätt där alla smaker; sälta, syra och krämighet skapar en ljuvlig kombo i munnen redan innan alltsammans sköljdes ned med ett glas fantastisk riesling med lite ålder. Här kommer våren verkligen till tals och vi får en uppvisning i hur en riesling ska dofta och smaka från det fina tyska vinområdet  utefter Mosels strand (de många vingårdarna längs branterna ger druvorna ett utmärkt mikroklimat). Doften är klassisk med petroleum i form av Tretorns gummistövlar, smaken är rund och möter upp alla beståndsdelar på tallriken och tar allt till en ännu större njutning till gomseglens stora förtjusning. Vilken start på kvällen!

Rätt nummer två: Sparrisvelouté, Noilly Prat och petit choux med skaldjur
Vin: DOMAINE ALBERT MANN Auxerrois Vielle Vignes 2018, Alsace

En härligt smakrik sparrissopppa (velouté) med ett gott litet bakverk (petit choux) smaksatt med kräftstjärtar och räkor. Soppan hälldes på i rikliga mängder vid bordet av Norbert och vår köksmästare Erik. Så gott att flera bad om påfyllning! En av våra favoritproducenter Albert Mann och hans Auxerrois från gamla vinstockar (vielle vignes) fick vara vinvalet till denna anrättning. Auxerrois är en egen, grön druvsort som bland annat odlas i Alsace och Luxemburg och som har en släktskap med Pinot-familjens druvor. I Alsace blandas Auxerrois ofta in i viner som betecknas Pinot Blanc. Daniel Scheelke förklarade att valet föll på detta vin på grund av bakverket i soppan. Det behövs något som kan balansera upp förklarade han och det var ett riktigt bra val. Vinet var floralt – både torrt och smakrikt (som ett sötare vin).

Rätt nummer tre: Knackischkokt sparris, vitlöksdoftande svenskt vårlamm från Fällmans Fem Gårdar och ramslöksholllandaise.Vin: CASTELLO COLLEMASSARI, Montecucco Rosso Riserva DOC 2017, Toscana, Italien

Nu är det dags för 100% vår på en och samma tallrik – vårlamm, vit sparris och ramslök! Två stora vita knackischkokta sparrisar med perfekt tillagat vårlamm badandes i en magisk ljusgrön hollandaise, fanns dock ett problem med denna rätt var alla gäster överens om. Det skulle vara ett kilo sparris till på tallriken! 😉

Nu dyker ett rött vin ned i glaset – Montecucco Rosso Riserva 2017 från Castello ColleMassari är tillverkat av den klassiska toskanska druvan sangiovese med en liten andel ciliegiolo och cabernet sauvignon. Vinets örtiga karaktär och fyllighet kommer till sin rätt(!) här. Vi snurrar, sippar och sitter med pekfingret och fiskar upp den sista dropparna av hollandaisesåsen som om det inte fanns någon morgondag.

Rätt nummer fyra: Sparrischutney med apelsin, chili och mynta, serveras med vitmögelosten Linnéa frän Jürss Mejeri samt Bäcke-Knäcke
Vin: CEDERBERG CELLERS Bukketraube 2021, Cederberg Ward, Sydafrika

Härlig chutney på sparris, apelsin, chili och som serverades på en bit svensk hantverksost från Hälleforsnäs i Sörmland. Subtila smaker tillsammans med en halvsöt/söt glas vin från Sydafrika gjorde ingen ledsen.

Rätt nummer fem: Sparrisbeignet med rabarber och jordgubbssås, parfait på vit nougat med Zacapa och mandelkrokant
Vin: J. BARBOSA Moscatel de Setúbal 2015, Setúbal, Portugal

Mmm. härliga dessert, sött, gott och knäckigt och det gjorde inte ont att dessertvinet förstärkte helheten. Portugiserna kan verkligen sitt dessertvin och Norbert kan sin sparris!

Så var hastigt och lustigt denna kväll till ända! Vi vill tacka alla gäster som hedrade oss med sitt sällskap, till Daniel och Jakobsson & Söderström för riktigt härliga viner! Sist men inte minst tack till vår underbara personal – servis, kockar, diskare och lokaltekniker och givetvis Norbert som är så fantastisk!

Fler bilder hittar du nedan, klicka för större version!

Aktiviteter

Kvällsdopp, morgondopp, kaffedopp, solglitter, badring, ryggsim. Här är tystnaden talande och naturen ständigt närvarande vilket ger bästa förutsättningarna för såväl äventyrlig teambuilding som avkopplande stunder vid havet. Missa inte konceptet ’Blunda så får du se’ – aktiviteter i mörker. Perfekt för företaget som gillar utmaningar!

EN | ES | DE