Till startsidan

West Wines

Några bilder från helgens vinmakarmiddagar med Katarina och Bengt (West Wines)

Kvällarna med West Wines är alltid populära, det tycker vi är så roligt! Närmare 140 personer letade sig ut till havskanten denna härliga hösthelg. Vi, Katarina och Bengt var laddade till tänderna med god mat och många goda viner.

Vi börjar med svar på några vanliga frågor som dykt upp under åren:

Dry Creek, Sonoma, en liten oas mitt bland de stora kända vindistrikten i Kalifornien. Här odlar West Wines Katarina och Bengt franska druvor såsom chardonnay, cabernet sauvignon och viognier. För deras blandviner köper de handplockade druvor från området. Katarina berättar om mödor och belöningar med att vara vinbonde i USA. Självklart står miljöaspekten av vinodlandet högt upp på dagordningen och de vill använda minimalt med vatten och energi – utbyggnaden av solpaneler sker kontinuerligt. Mellan raderna av vinrankor finns naturlig växtlighet som ger jorden näring.

Hur många flaskor producerar ni per år? Vi producerar ca 25,000 flaskor om året.
Hur går det egentligen till under skörden, hur många är ni som plockar och hur många kilo druvor hinner ni med? När vi skördar är det med 3-5 plocklag som har 5 personer i vardera. Vi plockar cirka ett ton i timmen manuellt.
Hur många är fast anställda på vingården? Fast anställda är 5 personer utom oss, men vi har många som jobbar ett par dagar i månaden med allt från hantering av vinfat till tillsyn av vinodling, beskärning av vinstockar m.m. Det finns ytterligare cirka 10 personer under året och ungefär 20 personer till som jobbar med skörden. Skörden pågår under flera månader så arbetskraften kallas in vid cirka 10 olika tillfällen under den perioden. Olika druvor mognar vid olika tillfällen och när en druva eller sektion av en av vingårdarna plockas så gör man det under en dag. Sedan kan nästa tillfälle vara nästa dag eller två veckor bort.
Vilken typ av ekfat lagrar ni vinerna på? Vi lagrar på ekfat, 225 liter, av fransk ek från tre olika franska tunnbinderier (Sequin-Moreau, Vicard och Maury)
Skalen påverkar ju mycket av smaken/strukturen på ett rött vin – hur länge låter ni skalen mysa tillsammans med druvjuicen? Maceration på skalen varierar med olika druvsorter och olika år. Men det är ju hela den tid som juicen och sedan vinet är i kontakt med skalen. Vi brukar ofta låta druvorna ligga och dra på skal i ett par dygn innan jäsningen börjar. Med i jäsningen är också skalen så macerationen fortsätter under hela den tiden vilket totalt gör att skalen är kvar i processen till pressning under 2-3 veckor och ibland mer.
När ser ni att det är dags för skörd av en viss druva? När man testar druvorna innan skörd för att se om det är dags mäter man sockerhalt (glukos och fruktos), pH-värde, olika syror, och man plockar enstaka druvor från olika vinstockar, jag tar 200 stycken för ett prov, så att man får ett genomsnitt av hela den del man tänker plocka.

Vinerna på Systembolaget:
– West Crest Cuvée, nr 72430
– West Cabernet Sauvignon, nr 75076
– West Seafoam, Blanc de Blancs nr 77703
– West Viognier, nr 78316
– West Tango Cuvée nr 54176

Seafoam 2016 – Falsk tryffel med Wrångebäcksost samt svart tryffel

Precis som förra året serveras en liten aptitretare tillsammans med Seafoam Blanc de Blances 2016 – tillverkning sker enligt klassisk metod precis som en champagne. 100% Chardonnay ger en härligt frisk, torr och fin smak av citrus och päron tillsammans med en subtil brödighet. Bubblorna har mognat till sig fint under ett till år märker vi. Aptitretaren för kvällen är en krokett (som ser ut som en svart tryffel) samt ostkräm på Wrångebäcksost (Almnäs Bruk), över detta rivdes svart gotländsk tryffel från Risungs Gård.

Viognier 2018 – Grillad bläckfiskarm med skaldjursskum och chorizoemulsion

Viognier har nästan blivit ett signum för West Wines med sin fina florala doft och aromatiska smak – mångas favorit även denna gång med ett extra års lagringstid. Ytterligare lite rundhet i smaken. Vinet lagras 4-5 månader i rostfria ståltankar. Katarina berättar att vissa år producerar de även en ekfatslagrad Viognier men inte kvällens vin. Till detta serverades något som många kände var utanför deras comfort zone; grillad bläckfiskarm med skaldjursskum och chorizoemulsion. Jag måste säga att tallrikarna som kom tillbaka till köket var duktigt tomma! Modiga och duktiga gäster 🙂

Tuscan Cuvée 2014 – en tur till Italien

Tuscan Cuvée är West Wines version av en supertoscanare – d.v.s. en blandning av delvis franska druvor, oftast Cabernet Sauvignon. Denna skapelse har 67% Cabernet från Dry Creek Valley och 33% Sangiovese från Russian River Valley. Väldigt populärt vin med många extra år på nacken, efter att vinet fått lite luft bjuds det på fina mognadstoner av mogna körsbär, söta tobaksblad samt en whiff salmiakpulver. Vinet lagras 26 månader på franska 225 liters ekfat. Vi serverade detta härliga vin tillsammans med Carpaccio på vinmarinerad kalv i ’Vitello Tonnato’-stil med friterad kapris och riven lagrad parmesan. Den här rätten blev en favorit för många inklusive oss själva – återkommer i en meny inom kort 🙂

West Tango! Nej, inte ett dansnummer av Katarina och Bengt (vilket också blivit uppskattat)

Katarina och Bengt presenterar ett helt nytt vin för oss, nämligen West Tango Cuvée 2016, namnet är en flört åt Argentina varifrån Malbec är känt (främst i regionen Mendoza) och det är också druvan i detta vin tillsammans med Cabernet Sauvignon. Druvsammansättningen är 67% Cabernet Sauvignon och 33% Malbec. Varje sort lagrad för sig på franska ekfat i 26 månader. Vi möts av en stram mörk körsbärsdoft med inslag av cederträ och blyerts. Smaken har tydliga körsbärsinslag, kryddpeppar, jordighet och fina tanniner som börjar mogna. Drickfärdig men kommer att kunna lagras länge till. Vinet bjuder upp till känslosam tango(!) tillsammans med varje beståndsdel på tallriken. Eftersom känslan är Sydamerika med dess långa tradition av grillkvällar (Asado) i familjär stil serverade vi givetvis en god köttbit med avokadosmör, chimichurri och hemgjorda potatischips.

West Crest Cuvée 2012

West Crest Cuvée är en blandning som man i bland kallar Bordeauxblend, d.v.s. de använder endast traditionella Bordeauxdruvor, i detta fall; Cabernet Sauvignon, 57% , Cabernet Franc 19%, Petit Verdot 19% och Merlot 5%. Blandning är en av de finare konsterna av vinframställning och varje årgång av detta vin är unik. 2012 var ett varmt år och de parade ihop den mjukare Merlot för att ge mer utrymme för de andra mer tanninrika Bordeaux-druvorna. Resultatet är ett vin rikt på smaker av mörka körsbär, lagerblad, lakrits och välavrundade tanniner. Vinet åldrades två år på franska ekfat innan det buteljerades och åldrades sedan i flaskan i nästan 4 år. Maträtten för kvällen: Torsk Bordelaise, med rökt sidfläsk och krämig selleripuré. Det passar utmärkt tillsammans med vinet 🙂

Late Harvest Viognier 2013 och något sött

2013 West Late Harvest Viognier är ett aromatiskt sött dessertvin med persika- och ananasaromer med smak av färsk citrus och lime. Härligt sött som smeker gommen efter tillsammans med den goda desserten som bestod av Clafoutis med grillad persika, mandel och brynt smör!

Tack till Katarina och Bengt, tack alla gäster, vår fantastiska servis som verkligen vill ge alla gäster en toppenkväll, köket med sina magiska smaklökar. Hoppas vi ses snart igen!

Aktiviteter

Kvällsdopp, morgondopp, kaffedopp, solglitter, badring, ryggsim. Här är tystnaden talande och naturen ständigt närvarande vilket ger bästa förutsättningarna för såväl äventyrlig teambuilding som avkopplande stunder vid havet. Missa inte konceptet ’Blunda så får du se’ – aktiviteter i mörker. Perfekt för företaget som gillar utmaningar!

EN | ES | DE