Till startsidan

Acustic / Ritme

Bilder och anteckningar från vinmakarmiddagen 25/11

Den 25 november var det äntligen dags att välkomna Albert Jané (som äger vinerierna Acustic och Ritme) till oss vid havskanten. Känns som en evighet sedan vi besökte honom i paradiset Montsant där hans vineri Acustic Celler är belägen. Hela Almåsagänget var där på studiebesök i januari i år. Vilken resa det var, inte ett moln på himlen i 3 dagar och med en dagstemperatur på cirka 17 grader – det kändes som vilken svensk sommar som helst ;). För att göra en god historia kort så kom vi alla att förföras av vinerna och när vi kom tillbaka hem tyckte jag att alla borde få smaka på dessa underverk. Vill du läsa mer om vinerierna och mer ingående om vinerna – klicka dig vidare till Acustic Celler och Ritme Celler

Montsant tillhör Katalonien och området Tarragona. Acustic Celler ligger 14 mil söder om Barcelona.

Kvällen kan börja…

Lördagen 25 november var en riktig ruskdag med snö och blåst om vartannat. Skönt att ha någonstans varmt att sätta sig och vänta på något gott, vilket var precis det våra 70 ytterst trevliga gäster gjorde. Några passade på att gymma och bada i 25-gradiga simbassängen och några uppehöll sig nere vid Strandhuset och hade det skönt i vedeldade havsbastun med vinterbad om vartannat i mysiga 8 grader. Eller så bubblade de i jacuzzin eller hängde inne i relaxen. Med såna här faciliteter spelar vädret mindre roll!

Lite senare möttes vi upp i salongerna på nedervåningen där vi dukat upp med aptitretare i form av en arancini smaksatt med karljohanssvamp och Manchego. Till det serverade Albert och Daniel Scheelke (från vinimportören Jakobsson & Söderström):

Acústic Blanc; ett vitt vin tillverkat av druvorna Garnatxa Blanca (93%), Macabeu (5%), Pansal (1%) och Garnatxa Roja (1%). Både vin och aptitretare visade sig från sina bästa sidor, tror det var första gången alla aptitretare tog slut – vem åt 10 stycken? 😉 Vinet var precis så härligt som jag kommer ihåg det; mineralig med fin fruktighet och en trevlig lite rökig fatkaraktär. Vinet är jäst på alla upptänkliga vis: ståltank, stora franska ekfat, cementägg, amfora och små ekfat.

Albert höll en mindre presentation om sig själv, sina vingårdar och förmedlade humoristiskt att saker och ting blir alltid lite enklare tillsammans med ett gott vin och trevligt sällskap! 

Efter en stunds mingel fick gästerna gå upp i matsalen och sätta sig till bords, ivrigt väntande på nästa smaksensation. 

Servering 1

Vin : Ritme Blanc
Krämig fisksoppa med rökt torsk, paprikacreme och persiljeolja

Ritme Blanc har en hel del gemensamt med förgående vin, det är dock från Alberts egendom Ritme Cellar i Priorat och en helt annan jordmån (skiffer). Det är jäst på 30% nya franska ekfat och resten i ståltank. Vinet är gjort av 100% Garnatxa Blanca och det är en uppvisning i balans med syra, frukt och fatkaraktär och passade perfekt till fisksoppan som mötte upp fint med syra och passande smaker. 

 

Servering 2

Vin : Acustic Negre
Tartar på rådjur med chorizomajo, kronärtskockschips och torkade örter

Acustic Negre är en av anledningarna till att vi besökte Albert nere i Montsant – vi har haft detta vin på vinlistan i flera år (Jakobsson & Söderström importerar). Prisvärt och jättegott till det mesta. Ett vin för vardag och fest! Det är tillverkat av Garnatxa och Carinyena som är vanligt förekommande druvor i Montsant. Garnatxa-druvan trivs i varmare klimat och producerar viner med generös fruktighet och mjuka tanniner. Carinyena är känd för sin anpassningsförmåga till torra och varma klimat, vilket gör den idealisk för odling i områden med medelhavsklimat. Druvorna ger vanligtvis viner med en djup färg och en rik fruktig smakprofil. Maten passade fint till maten, mustighet från vinet möter tartar och chorizomajjo – vad kan gå fel!? 

Lite fel vin på bilderna nedan. För mycket vin i glaset.

Servering 3

Vin : Acustic Bráo och Ritme Plaer
Abanico Iberico med mojo rojo, gräslökscoleslaw och hasselbackspotatis

Nu får vi två olika kraftfulla viner i glasen, ett från Montsant (Acustic Bráo) och det andra från Priorat (Ritme Plaer). Här behövs lite drag på tallriken! Bráo från Montsant bjuder upp stort med kryddor och ett uns tobakslåda och läder, mörka körsbär, cassis och lakrits. Vinet är gjort på 90% carinyena och 10% garnatxa och lagras på nya och gamla lätt rostade vinfat – vinrankorna är 65-90 år gamla. Plaer består av 70% carinyena och 30% garnatxa från 40-60 år gamla vinstockar. Här finns det något för alla smaker, lite mer fruktdrivet med körsbär och skogsbär, torkade kryddor med fin fatkaraktär och ett ljuvligt avslut. Vilka härliga och ärliga viner – vi ska ha alla på vår vinlista! Maten på bordet stod upp fint till vinerna, en rejäl måltid. 

Servering 4

Vin : Acustic Auditori
Varm Granbarksost från Jürss Mejeri med bröd och bakade betor

Auditori är som livets nektar enligt Albert, här har druvan garnatxa förfinats och fått fullt ansvar och levererar nobel druvjuice. Körsbär, björnbär, cassis, cederträ, lite mockakaffe. Varm granbarksost med bröd och knäcke passade fint till, betorna adderade lite jordighet som också fanns i vinet. Påfyllning tack!

Tack för en underbar kväll!

Det var i korta drag det som serverades, vad som hände sedan får stanna här 😉 Tack Albert för en strålande uppvisning och vilka goda viner. Tack till våra kära ambassadörer som återkommer med kompisar och kompisars kompisar. Tack till våra nya gäster för att ni vågade er ut till oss vid havskanten – hoppas vi får se er här igen! Tack till Daniel från Jakobsson och Söderström

Hoppas vi ses snart igen, kanske till julbord, på någon brunch 2024 eller varför inte under nästa vinmakarmiddag som går av stapeln redan 17 februari när Katarina och Bengt från West Wines kommer på besök.

Aktiviteter

Kvällsdopp, morgondopp, kaffedopp, solglitter, badring, ryggsim. Här är tystnaden talande och naturen ständigt närvarande vilket ger bästa förutsättningarna för såväl äventyrlig teambuilding som avkopplande stunder vid havet. Missa inte konceptet ’Blunda så får du se’ – aktiviteter i mörker. Perfekt för företaget som gillar utmaningar!

EN | ES | DE