Till startsidan

Ginweekend

Ögonblick och anteckningar från Gin Makers Dinner 28 maj 2022

Under morsdagshelgen var det full fart här vid havskanten. Närmare 360 gäster inklusive många glada och nöjda mammor – det blev två dagar fulla av god mat, lite gott att dricka och framförallt många skratt. Det är jättekul att arbeta dessa dagar – om än lite svettigt mellan varven! Apropå något gott att dricka var vi välsignade att få stifta bekantskap med människorna bakom den prisbelönta gintrilogin: Enastående, Stjärnklar och Supermåne – hantverk i dess sanna mening signerat gävlebaserade Brandstar Alliance. Så inte nog att alla mammor fick njuta av god mat, de fick även chans att smaka magiskt goda gindrinkar baserade på gintrilogin – inte ett enda mammaöga var torrt efter detta!

Lördagskvällens Gin Makers Dinner

På lördagskvällen var det så dags för vår Ginmakers Dinner tillsammans med Steven Kautzky Andersson och Catherine Engelbrekt, vi började så smått med en gindrink och några trevliga munsbitar i våra nedre salonger.

Gintrilogin som är ledmotivet för kvällen består av tre stycken gin med intresseväckande smaksättning:

  • Enastående (Havtorn och fläder).
  • Stjärnklar (Blåbär, blodrot, rönnbär och angelikarot)
  • Supermåne (Chaga, pepparrot, svartpeppar och ingefära)

 

Gindrink och tilltugg

Kvällens gindrink var en härlig mixtus av Enastående gin, tonic, chili, limeskiva, toppad med prosecco – till detta bjöds det på tilltugg i form av:

– Rökt svenskt renhjärta, färskost & forellrom
– Tunnbrödschips med rimmad fjällröding & messmör
– Rökt äpple, pepparrot & arenkha

Föreläsning om BrandStar Alliance och ginkonceptet

Efter drinken och tilltuggen begav vi oss upp till Muskö (vår stora konferenssal) för att lyssna till Steven och Catherines spännande historia och såklart även dofta och smaka på gintrilogin. Vi fick veta att Steven är en grammisnominerad gitarrist samt varumärkesspecialist och att designern Catherine startat upp H&M-butiker i flera länder och även Björk & Berries. De berättade vidare om framtagandet av flera olika premiumprodukter där gintrilogin är en av dessa. Just gintrilogin har smaksatts tillsammans med Solveig Sommarström som är ledamot i Spritakademien med närmare 40 års branscherfarenhet från flertalet ledande varumärken. Framställningen har sedan skett i samarbete med brännerimästaren Jonas Larsson vid Tevsjö Mill & Distillery i Järvsö. Designen har utvecklats tillsammans med Tommie Samuelsson.

Steven berättade vidare att flera investerare hört av sig men viljan att genom en DIY-mentalitet växa långsamt och organiskt är större än att ta in kapital för att ’trycka’ ut produkten på marknaden. -Vi anser att det ger en mycket ärligare och framförallt mer spännande varumärkesresa, berättar Steven. Just nu arbetar ett tight litet team med allt från smaksättning, försäljning och marknadsföring.

-Det kommer bli ytterst kul att få följa deras framtida produkter och vi på Almåsa Havshotell kommer givetvis försöka få in dem här, gintrilogin är i alla fall här för att stanna!

Cirkulär produktion

Extra roligt att höra om deras driv för att skapa en unik produkt även ur ett hållbarhetsperspektiv – destilleriet i Tevsjö använder uteslutande råvaror som är närodlade och kryddningen kommer i mångt och mycket från naturen i norra Sverige.

Såhär skriver Tevsjö: Tevsjö Mill & Distillery har idag ett unikt cirkulärt produktionssystem med anor från 1800-talet som säkerställer en småskalig produktion. Spannmålet som används produceras och levereras av närliggande lantbrukare i Hälsingland. Det bereds i den egna kvarnen från 1800-talet tillsammans med den egna vattenkällan, som även genererar en del av den energi som går till driften. Den planetvänliga produktionsanläggningen är helt unik i Sverige

Förrätt smaksatt med Enastående

Så var det dags att äntra matsalen, några var hungriga men de flesta var törstiga efter allt prat om goda drycker! 🙂 Först ut en förrätt smaksatt med Enastående som serverades med ett rött vin: Cantine San Giorgio Ciampoleto Rosso di Montalcino 2017.

– Panzerotti med ren från Jämtland marinerad i Enastående, havtornsskum & enbärsblomma

Varmrätt smaksatt med Stjärnklar

Vi dukar fram en varmrätt smaksatt med Stjärnklar som serverades med ett mustigt rött tillverkat enligt biodynamisk metod på druvan syrah från den eminenta lilla producenten Domaine Barou från Rhône-området i södra Frankrike.

– Rådjurssadel med svartrot picklad på Stjärnklar, sky gjord på benet med blåbär, rönnbär & rosépeppar, krokett på mandelpotatis & västerbottenost, ginpärlor

Dessert smaksatt med Supermåne

När alla låtit varmrätten landa en stund är det så dags för kvällens avslutning – en härlig dessert smaksatt med Supermåne. När vi satte menyn valde Andreas vår souschef att komma med förslaget; Tobaksglass! Efter ett par minuter av käcka och skämtsamma kommentarer på vilken cigarett (någon föreslog Marlboro Menthol) som vi skulle smaksätta glassen med. Det blev tillslut så att vi infuserade rökarom (tänk de klassiska tjärpastillerna) i den hemgjorda glassen. Till detta serverades en riktigt god kombo – ett sötare rött vin som serveras lite kylt: Brachetto d’Acqui från Braida från Piemonte.

– Choklad & kaffekaka smaksatt med Supermåne, tobaksglass & älgört

TACK!

…alla som besökte oss under denna morsdagshelg – vilka roliga möten! Tack till Steven, Catherine och Carl. Tack till våra fantastiska kockar (Andreas, Erik, Cea, Filip, Tobias, Mats) och diskare (Kamel), tack servispersonalen (Jasmine, Sandra, Jolene, Kevin) och vår receptionspersonal (Magdalena, Emelie, Anki, Annika, Ellen) för att ni sätter guldkant på upplevelsen!

Aktiviteter

Kvällsdopp, morgondopp, kaffedopp, solglitter, badring, ryggsim. Här är tystnaden talande och naturen ständigt närvarande vilket ger bästa förutsättningarna för såväl äventyrlig teambuilding som avkopplande stunder vid havet. Missa inte konceptet ’Blunda så får du se’ – aktiviteter i mörker. Perfekt för företaget som gillar utmaningar!

EN | ES | DE